L’associació SOS Monuments, nascuda a Catalunya en 1997, és una iniciativa d’un grup d’arquitectes, geògrafs, historiadors i diversos professionals preocupats per obrir canals de participació de la societat en la democratització i control de la gestió del patrimoni cultural.
Els objectius de la nostra Associació són: l’estudi i la difusió del Patrimoni Cultural de Catalunya i l’estudi i la conservació del Patrimoni Cultural de Catalunya, entre altres.
Eix.: Per què cal preservar el recinte de la Escola Industrial? Qui és el seu valor arquitectònic?
SOS M.: Durant més d´un segle el recinte de la Escola Industrial ha format part de la vida de Barcelona, tant en el seu començament com una fàbrica tèxtil, com posteriorment dedicat a l’ensenyament i altres activitats ciutadanes.
El seu valor arquitectònic és evident. Entre la seva construcció i posteriorment en la seva remodelació, 12 arquitectes han intervingut en els diferents edificis, aplicant les seves tècniques constructives i donant vida a un conjunt que ocupa 4 illes de l´Eixample.
Eix.: Ja està reconegut com a Bé Cultural d’Interès Local (BECIL), per què cal fer un pas més i que se’l reconegui com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BECIN)?
SOS M.: Per protegir-lo a nivell nacional. Així obtindria més reconeixement i més recursos per a la seva conservació.
Eix.: Hem pogut llegir recentment a diversos mitjans, que l´Ajuntament ha abandonat el projecte de construcció del nou Clínic als terrenys de l´Escola Industrial, i també que el Clínic ha adquirit l´ hospital Plató per fer el Clínic descentralitzat. Què en pensen de tot això i quines alternatives proposen?
SOS M.: Que l´Ajuntament accepti no construir a l´Escola Industrial és una bona notícia que pot considerar-se un èxit de la Plataforma. Una alternativa que ens sembla vàlida seria situar un gran hospital al peu de Montjuic (carrers Lleida Paral·lel). No es contempla un hospital descentralitzat.
Eix.: Considereu que l´Eixample està saturat a nivell urbanístic?
SOS M.: És un dels barris amb més densitat d´Europa. Una evidència: no es troba un lloc on ubicar un nou hospital.
Eix.: Com valoreu els plans de futur de l´Ajuntament, amb la pacificació de molts carrers, zones lliures de cotxes, etc…?
SOS M.: La idea de l´Ajuntament de sanejar la ciutat, acabar amb la pol·lució, reduir el nombre de cotxes, ampliar els espais verds, etc… és una bona notícia que ningú pot negar. Una altra cosa és, que la forma com s´està portant a terme: precipitadament, amb falta de consens, amb materials molt discutibles, ampliant les terrasses, etc…, produeixi un rebuig en una part de la ciutadania.
Aquesta provisionalitat acabarà segons va dir l’Ajuntament, amb la convocatòria d´un concurs sobre diferents plans urbanístics.
Eix.: Es podria quedar el Clínic a l´edifici actual i que al mateix temps es desdoblaren els serveis?SOS M.: Es podria remodelar la part més antiga, l´edifici patrimonial de Domènech Estepà per la Facultat de Medicina. Però això seria el Clínic el que ha de donar la seva opinió.
Eix.: Seria una bona opció obrir un procés participatiu un cop informada la ciutadania del barri a qui dona serveis bàsics?
SOS M.: Potser sí, però s´ha optat per la Plataforma.
Eix.: Amb quins suports compte la Plataforma?
SOS M.: Amb la mateixa Plataforma i les associacions adherides.
Eix.: S´han trobat amb una voluntat dialogant per part de l´Ajuntament i les altres.
SOS M.: Potser en algunes més que d´altres. Però per aconseguir això treballa la Plataforma.
Eix.: Creuen que a Barcelona es cuida suficientment el patrimoni arquitectònic?
SOS M.: Es cuida com una inversió turística. Falta sensibilitat. També caldria revisar el Catàleg per actualitzar més conjunts patrimonials.
Eix.: Són optimistes en aconseguir uns barris més sostenibles?
SOS M.: No és qüestió d´optimisme. És qüestió de treballar conjuntament la societat civil, els tècnics competents i les diferents Administracions.